Algenos första nyhetsbrev

Algenos första nyhetsbrev

Välkommen till Algenos första nyhetsbrev. Vi vet att mycket händer när det kommer till energieffektivisering och digitalisering. Inte minst för fastighetsägare med stora bestånd. Och eftersom vi är mitt i händelsernas centrum, både med vår närhet till forskningen och nära kontakt med fastighetsbolag som i olika grad digitaliserar för att optimera styrning av värme, kyla, ventilation, vill vi dela med oss av insikter. Det är därför vi har döpt det här nyhetsbrevet till Algeno Insights. Det är just det ni kommer att få. Insikter som vi hoppas ska vara till hjälp.

Teamet bakom Algeno har djup kunskap inom matematisk modellering, optimering och artificiell intelligens. Samtliga har doktorerat inom matematik och reglerteknik. Vi gör stor nytta för fastighetsägare med större bestånd som har digitaliserat sina fastigheter. 

Byggnader i Sverige står för en betydande del av Sveriges energianvändning. Energieffektivare hus är en viktig nyckel för att samhället ska nå klimatmålen och bättre för fastighetsbolagens ekonomi. 

Vi hoppas du gillar våra insikter och delar med dig av dina egna. Vill du inte ha våra insikter i framtiden kan du klicka på unsubscribe längst ner i detta mejl. Vill du dela med dig till kollegor, vidaresänd gärna. 

Jag önskar dig en trevlig läsning och fin sommar, 

Hälsningar,

Per

 

Värmestyrning kan användas för energiflexibilitet

Algeno deltog på BeBos första fysiska medlemsmöte i år. Det var den 10 till 11 juni som mötet för Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus gick av stapeln i Örebro. 

Mötet gav flera intressanta insikter om digitaliserade fastigheter och möjligheter med avancerad värmestyrning. 

– Många tittar på ÖrebroBostäder och hur de har gjort. Nu är flera inne på samma resa, men inte kommit lika långt, säger Mats Jirstrand, Algeno. 

En av Algenos presentationer på BeBo handlade om flexibilitet och hur man kan använda AI-baserad värmestyrning, en möjlighet som Algenos värmestyrningstjänst redan är förberedd för och under våren testat i pilotprojekt. Ett exempel är att när det för en elproducent är attraktivt att producera mycket eleffekt vid högt spotpris så vill man ha möjlighet att ta om hand den överskottsvärme som skapas – här kan korttidsvärmelagring i bestånd av flerbostadshus utgöra en möjlighet där algoritmer för AI-baserad värmestyrning på fastighetsägar sidan kan avgöra vilka fastigheter som bäst kan ta hand om, fördela och dra nytta av värmeöverskottet. Fastighetsägaren skulle genom att upplåta sitt bestånd för värmelagring kunna få en reduktion av fjärrvärmetaxan i utbyte mot den affärs- och klimatnytta el-värmeproducenten uppnår.

Men det fanns fler reflektioner att göra under BeBo. 

– Det är tydligt att för att digitaliseringen ska göra verklig nytta så är värmestyrning viktig, säger Mats Jirstrand. 

– Det var också tydligt att fastighetsbolag är i olika fas, men målet för vägen fram var klar för de flesta. Vi är flera aktörer som verkar för optimerad värmestyrning, jag tror vår fördel ligger i skalbarheten där våra tjänster är snabba att få ut. Det är helt enkelt en snabb process, sedan sker mycket automatiskt. Och att vi optimerar för både komfort, ekonomi och klimatnytta. 

 

Utilicon

Algeno deltog som Utilifeeds partner under deras årliga konferens Utilicon den 24/5-25/5 2024. Representanter från flera fjärrvärmebolag runt om i Sverige samlades och förkovrade sig i ny kunskap och delade erfarenheter. 

– Tack till Utilifeed för fint arrangemang och alla deltagare för bra diskussioner, säger Per Adolfsson, VD Algeno.  

Under Utilicon visade Algeno hur värmestyrning med AI i kombination med flexsignaler kan bidra till att inomhusklimatet bibehålls under effektminskningen, en win-win för både fastighetsägare, hyresgäster och fjärrvärmebolag med andra ord. Kontakta oss om ni vill höra med om detta

Webbinarium om boendekomfort och optimering av värmesystem

Den 24 september kl 14 är du välkommen att delta på Algenos webbinarium. Då står hösten för dörren och därmed perioden då många hyresgäster upplever att fastigheten inte hänger med i temperatursvängningarna, och därmed ökat missnöje.

Under Algeno Insights webbinarium kommer vi att visa exempel på och samtala om hur digitaliserad optimerad värmestyrning, inte bara sänker uppvärmningskostnaderna och därmed klimat avtrycket. Utan samtidigt också är ett bra verktyg för ökad trivsel. Klicka nedan för att se webbinariet i efterhand.

Prenumerera på Algenos nyhetsbrev

Vill ni få de senaste nyheterna om Algenos verksamhet och området värmestyrning? Anmäl er i så fall till vårt nyhetsbrev som vi skickar tre-fyra gånger om året. 

I nyhetsbrevet skriver vi bland annat om nya pilotprojekt, forskning kopplat till energioptimering och andra nyheter om Algenos verksamheten.