ÖrebroBostäder sparar miljoner med Algeno

Nöjdare hyresgäster som fått jämnare inomhusklimat. Ett bostadsbolag som fått data istället för schabloner för att fatta beslut på. Och så minskat behov av fjärrvärme som ger både miljonbesparingar och sänkt klimatavtryck. ÖrebroBostäder har stor nytta av Algenos AI-optimering av värmestyrning i fastigheterna.

– Hittills har de 30 första undercentralerna som kopplats upp visat på mellan 8–18 procents besparing. Så det blir många miljoner och stor klimatnytta. Jag vet ingen enskild insats som gett så mycket i förhållande till investering, säger Jonas Tannerstad, chef el och automation på ÖrebroBostäder. 

Bostadsbolaget ÖrebroBostäder använder fjärrvärme för cirka 180 till 200 miljoner kronor per år. När en så stor aktör minskar behovet av fjärrvärme får det också en direkt motsvarande påverkan på ett minskat klimatavtryck. 

– Det är också kopplat till fastighetsvärdet, vilket gör att vi får lättare att ta lån. Så vi vinner ju flera saker samtidigt. I vår bransch fattar man beslut på ett gungfly av schabloner, men tack vare tjänsten fattar vi nu datadrivna beslut, där vi är säkra på hur verkligheten ser ut och vi kan mäta effekterna av de insatser vi gör. 

Nytta för hyresgästerna

Algenos tjänst och gränssnitt för värmestyrning av fastigheterna, som gör det möjligt för ÖrebroBostäder att optimera på sina villkor, har också kommit hyresgästerna till gagn.

Eftersom tjänsten förutser temperaturer, väderväxlingar och hur de enskilda fastigheterna beter sig vid olika förutsättningar får hyresgästen ett jämnare inomhusklimat.

– Det här är kanske det som överraskat mig mest, säger Jonas Tannerstad.

– Jag hade förväntat mig sänkta driftkostnader, men att algoritmen skulle vara så vansinnigt bra på att hålla ett jämnt klimat i lägenheterna, det trodde jag inte.

Forskningsprojekt blev Algeno

Samverkan mellan ÖrebroBostäder och Algenos grundare började redan 2016 när bolaget vände sig till en forskargrupp på Fraunhofer-Chalmers Centre. 

– Det blev ett otroligt bra samarbete, där vi har lärt oss mycket och forskarna har haft ett unikt tillfälle att göra något i riktig miljö. Jag är glad att det var forskare som normalt inte arbetar med fastigheter, för de var mer ofärgade. Jag ville få till stånd byggnader som ställer in sig själv automatiskt, säger Jonas Tannerstad. 

Forskningsprojektet ledde till att forskargruppen, som har djup kunskap inom matematisk modellering, optimering och artificiell intelligens, insåg att de kan göra det lönsamt för fler att reducera fastigheters klimatavtryck och samtidigt spara energikostnader. Därmed startade man Algeno.

Kundtjänst märker fördelarna

Nöjdare hyresgäster spelar stor roll för hela ÖrebroBostäders organisation. 

– Det är en stor del av kundupplevelsen att ha ett jämnt inomhusklimat. Vi ska tillhandahålla 21 grader, plus minus en halv grad, i våra lägenheter och det har hyresgästen rätt att kräva av oss. Så det är en viktig fråga för oss, säger Andreas Hammarbäck, chef Kundcenter.

– Eftersom de olika kurvorna dessutom är uppkopplade till vår Smart-webb kan vi också kontrollera att vi har en jämn temperatur på 21 grader. Då får de hyresgäster som kontaktar oss ett snabbt svar.

Det digitaliserade gränssnittet leder till besparingar, eftersom kundcenter slipper lägga felanmälningar till fastighetsvärdar eller reparatörer, som inte behöver åka ut för att göra kontroller.

Vikten av öppet API

Något som var mycket viktigt för ÖrebroBostäder i digitaliseringen av undercentralerna var att infrastrukturen har öppna system. Det anser Jonas Tannerstad är en central fråga när de nu inleder projekt för att göra samma digitala förflyttning av ventilation. 

– Frågan om öppet API och öppenhet hos våra leverantörer att leverera data är helt avgörande. Det är ju det som kommer att sålla agnarna från vetet. Vi kommer bara att välja leverantörer utifrån den förmåga man ska uppnå och hur öppna de är med sättet att skicka data.

 

Kundcase ÖrebroBostäder

ÖrebroBostäder är ett kommunalt bostadsbolag i Örebro, Sveriges sjunde största kommun. 

Hittills har 90 procent av lägenheterna i ÖrebroBostäders bestånd den Al-baserade värmestyrningen tillgänglig.


Om Algeno

Algeno gör det lönsamt att reducera fastigheters klimatavtryck. Det gör vi genom att tillhandahålla AI-baserad värmestyrning för fastigheter, där Algenos tjänst effektiviserar energiförbrukningen, minimerar kostnaderna för uppvärmning och säkerställer ett jämnt och förutsägbart inomhusklimat. Tjänsten är molnbaserad och ger fastighetsägare full rådighet över fastighetsbeståndet. Över 2 000 byggnader är redan uppkopplade till systemet och över 2 miljoner sensorvärden samlas in varje dag.

Upptäck fördelarna med smart värmestyrning

Algeno erbjuder avancerad optimerings- och styrningsteknik för värmesystem. Och vi förstår vikten av att erbjuda effektiva och kostnadsbesparande lösningar.

Oavsett om fastighetsbolaget du företräder är tidigt i värmesystemets digitaliseringsresa eller om beståndet är fullt digitaliserat kan Algeno hjälpa dig. Kontakta oss så kan vi diskutera dina specifika behov.